Ce este IoT?
IoT (Internet of things) este un concept sau o tehnologie menită să conecteze device-urile și gadget-urile la internet și să comunice între ele cu ajutorul conexiunii la internet. Orice device ce se poate conecta la internet, colectează și oferă date poate fi considerat un device pentru IoT. Poate fi laptopul, smartphone-ul, televizorul, frigiderul, mașina, ușa etc
La ce ne ajuta IoT?
Ai acces la informatii de oriunde si oricand pe orice dispozitiv. Poti verifica de exemplu daca a terminat mașina de spălat, poți verifica conținutul frigiderului tău atunci când te afli la cumpărături. Ca și companie poți verifica informații în timp real (status comenzi, chart-uri, etc.) despre procesele din companie.
Economisești timp și bani, iar obiectivele tale sunt îndeplinite mult mai repede. Spre exemplu atunci când lumina din casă este controlată prin comandă vocală sau dai comanda la stropitori de pe telefon și grădina ta se îngrijește singură. După cum știm, lumea merge intr-un ritm alert, iar noi trebuie sa ținem pasul cu ea. Astfel IoT ajută enorm la automatizarea proceselor atât de acasă cât și din business. Acest lucru crește profitabilitatea, scade costurile și reduce implicațiile umane din care pot apărea erori.
Îți aduce comfort și control și te ajută să te ocupi de ceea ce este mai important în viață (familie, job, etc.)
Cum funcționează tehnologia IoT?
Putem să ne gândim că funcționează în 4 etape.
Primul etapa se referă la partea fizică a IoT-ului și anume la la dispozitivul de detectare ce adună date din împrejurimi și care este bazat pe o anumită funcție. Spre exemplu senzori atmosferici, de presiune, de lumină, etc.
După ce datele au fost culese merg către a doua etapă și anume etapa de conectivitate ce se realizează cu ajutorul internetului, iar datele culese ajung intr-un cloud. Conectivitatea are loc, de obicei, prin una din metodele următoare: wi-fi, bluetooth, RFID, NFC, etc.
După aceea datele merg în etapa de procesare unde are loc analiza datelor prin diverși algoritmi. Analiza datelor ajută la descoperirea de detalii, modele repetitive și o decizie este luată pe baza acestora. Rezultatul deciziei este convertit la dispozitivul IoT.
Ultima etapa este etapa pe care toți o vedem și se referă la interfața device-ului cu care noi interacționăm și unde ne este arătat răspunsul final.
Exemplu de IoT
Ca să înțelegem mai bine procesul, o să îl ilustrăm print-un exemplu. Un bun exemplu îl oferă un frigider smart care în primul rând colectează date precum temperatura, dar și ce fel de obicete se află în frigider. După ce adună aceste date, le trimite la un cloud central unde începe etapa de procesare a datelor. Astfel sistemul decide temperatura optimă înăuntrul frigiderului, iar acest lucru se observă pe ecranul interactiv de pe frigider.
Ce industrii pot beneficia de IoT?
Organizațiile cele mai potrivite pentru IoT sunt cele care ar beneficia de utilizarea dispozitivelor cu senzori în procesele lor de afaceri. Vezi aici mai multe detalii despre digitalizarea în business. Dar totodată se discută foarte mult și despre casele smart și orașele smart unde totul este interconectat.
Fabricație
Producătorii pot obține un avantaj competitiv utilizând monitorizarea liniei de producție pentru a permite întreținerea proactivă a echipamentelor atunci când senzorii detectează o defecțiune iminentă. Senzorii pot măsura de fapt când producția este compromisă. Cu ajutorul alertelor senzorilor, producătorii pot verifica rapid echipamentul pentru acuratețe sau îl pot scoate din producție până când este reparat. Acest lucru permite companiilor să reducă costurile de operare, să obțină un timp de funcționare mai bun și să îmbunătățească gestionarea performanței activelor. Citește aici mai multe despre digitalizarea fabricilor.
Auto
Industria auto va obține avantaje semnificative din utilizarea aplicațiilor IoT. Pe lângă beneficiile aplicării IoT pe liniile de producție, senzorii pot detecta defecțiuni iminente ale echipamentelor în vehiculele aflate deja pe drum și pot alerta șoferul cu detalii și recomandări. Datorită informațiilor agregate culese de aplicațiile bazate pe IoT, producătorii și furnizorii de automobile pot afla mai multe despre cum să țină mașinile în funcțiune și despre cum să informeze proprietarii de mașini.
Transport și Logistica
Sistemele de transport și logistică beneficiază de o varietate de aplicații IoT. Flotele de mașini, camioane, nave și trenuri care transportă inventar pot fi redirecționate în funcție de condițiile meteorologice, disponibilitatea vehiculelor sau disponibilitatea șoferului, datorită datelor senzorilor IoT. Inventarul în sine ar putea fi echipat și cu senzori pentru monitorizarea urmăririi și a controlului temperaturii. Industria alimentară și a băuturilor, industria florilor și cea farmaceutică dețin adesea inventar sensibil la temperatură, care ar beneficia foarte mult de pe urma aplicațiilor de monitorizare IoT care trimit alerte atunci când temperaturile cresc sau scad la un nivel care amenință produsul.
Retail
Aplicațiile IoT permit companiilor de retail să gestioneze stocurile, să îmbunătățească experiența clienților, să optimizeze lanțul de aprovizionare și să reducă costurile operaționale. De exemplu, rafturile inteligente dotate cu senzori de greutate pot colecta informații bazate pe RFID și pot trimite datele către platforma IoT pentru a monitoriza automat inventarul și a declanșa alerte dacă articolele se epuizează. Beacons pot transmite oferte și promoții direcționate către clienți pentru a oferi o experiență captivantă.
Sector public
Beneficiile IoT în sectorul public și în alte medii legate de servicii sunt la fel de ample. De exemplu, utilitățile guvernamentale pot folosi aplicații bazate pe IoT pentru a-și notifica utilizatorii cu privire la întreruperi în masă și chiar și la întreruperi mai mici ale serviciilor de apă, energie electrică sau canalizare. Aplicațiile IoT pot colecta date referitoare la aria unei întreruperi și pot implementa resurse pentru a ajuta utilitățile să se recupereze cu o viteză mai mare după întreruperi.
Sănătate
Monitorizarea activelor IoT oferă multiple beneficii industriei de sănătate. Medicii, asistentele și infirmierele trebuie adesea să cunoască locația exactă a bunurilor de asistență pentru pacienți, cum ar fi scaunele cu rotile. Atunci când scaunele cu rotile ale unui spital sunt echipate cu senzori IoT, acestea pot fi urmărite din aplicația de monitorizare a activelor IoT, astfel încât oricine caută unul poate găsi rapid cel mai apropiat scaun cu rotile disponibil. Multe active ale spitalului pot fi urmărite în acest fel pentru a asigura utilizarea adecvată, precum și contabilitatea financiară pentru activele fizice din fiecare departament.
Siguranța generală în toate industriile
Pe lângă urmărirea activelor fizice, IoT poate fi folosit pentru a îmbunătăți siguranța muncitorilor. Angajații din medii periculoase, cum ar fi mine, câmpuri de petrol și gaze și centrale chimice și electrice, de exemplu, trebuie să știe despre apariția unui eveniment periculos care i-ar putea afecta. Când sunt conectați la aplicații bazate pe senzori IoT, aceștia pot fi notificați cu privire la accidente sau salvați de la acestea cât mai repede posibil. Aplicațiile IoT sunt, de asemenea, utilizate pentru articolele portabile care pot monitoriza sănătatea umană și condițiile de mediu. Nu numai că aceste tipuri de aplicații îi ajută pe oameni să-și înțeleagă mai bine propria sănătate, dar le permit și medicilor să monitorizeze pacienții de la distanță.
Vezi aici cele 7 probleme ce apar în digitalizare.
Dezavantaje posibile cu IoT
Pe măsură ce numărul de dispozitive conectate crește și mai multe informații sunt partajate între dispozitive, crește și potențialul ca un hacker să fure informații confidențiale.
Întreprinderile ar putea avea de a face în cele din urmă cu un număr masiv – poate chiar milioane – de dispozitive IoT, iar colectarea și gestionarea datelor de pe toate aceste dispozitive va fi o provocare.
Dacă există o eroare în sistem, este probabil ca fiecare dispozitiv conectat să fie corupt.
Deoarece nu există un standard internațional de compatibilitate pentru IoT, este dificil pentru dispozitivele de la diferiți producători să comunice între ele.