impactul covid-19 asupra afacerilor din România

Impactul Covid-19 asupra mediului de afaceri Românesc

Pandemia produsă de virusul Covid-19 a schimbat complet lumea. Oamenii se adaptează rapid, mereu au făcut asta. Adaptabilitatea este o calitate a oamenilor dezvoltată prin evoluție și este una dintre calitățile responsabile pentru supraviețuirea și succesul omenirii. În acest articol ne focusăm pe impactul Covid-19 asupra mediului de afaceri din România și cum s-au adaptat firmele românești la situația de pandemie.

Perioada înainte de pandemie

2019 a fost probabil cel mai bun an pentru România, dpdv al afacerilor. În 2019 au intrat în insolvență 6500 de companii (cel mai mic număr din istoria țării), iar numărul total de entități economice active ajunsese la 1,36 milioane. Un număr mare de afaceri pentru România. În București existau peste 230 de mii de companii, în județul Cluj peste 70 de mii, iar în județul Timiș aproape 60 de mii. – Conform startupcafe.ro

Totul mergea bine înainte de pandemie, iar 2020 se anunța un an și mai înfloritor pentru România. Situația s-a schimbat complet când a început pandemia.

Mediul de afaceri în timpul pandemiei

”Peste o treime (37%) dintre companiile din România şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu realizat de PwC România în martie, în timp ce 20% dintre firme şi-au restrâns activitatea.” – conform Zf.ro

Pandemia a adus o frică destul de mare în rândul consumatorilor, dar și în rândul antreprenorilor. Pe lângă asta, obligația de a opri activitatea sau de a reduce activitatea din cauza legilor a fost o lovitură mare pentru mulți antreprenori. Două domenii mari nu s-au simțit afectate de această pandemie:

  1. Construcțiile – Din cauza proiectelor pe termen lung și a muncii în aer liber, domeniul construcțiilor nu a fost afectat de pandemie. Ba chiar a reușit să crească în primele 9 luni ale anului 2020 cu 17% ( comparativ cu 2019). Construcțiile sunt un domeniu aflat pe un trend ascendent în România. Salariile mai mari din cauza scutirii de impozit și CASS fac acest domeniu atractiv pentru forța de muncă.
  2. IT & C – Conform așteptărilor, domeniul IT a fost favorizat de această pandemie. Angajații au lucrat de acasă fără probleme, iar antreprenorii au primit multe cereri de digitalizare, creare site-uri web, magazine online, site-uri de booking, etc.

În schimb, cele mai afectate domenii au fost Serviciile, Agricultura, Exportul de produse.

Situația după liniștirea apelor

În 2021 situația s-a mai liniștit. Au început să apară afaceri noi, multe afaceri s-au redeschis, restricțiile s-au redus, iar frica oamenilor a mai scăzut. Din analiza făcută la Ascent Soft, vara aceasta a fost destul de aglomerată, atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri. Chiar dacă perioada estivală era una destul de liniștită pentru majoritatea afacerilor (concedii, reorganizare, schimbare de strategii), vara aceasta s-a recuperat munca pierdută în anul anterior.

Chiar dacă situația nu arată foarte bine, cu scumpiri majore la materialele de construcții, la electricitate, la gaz și la combustibil, repornirea afacerilor oferă speranță. Personal sunt optimist. Cred că vom trece cu bine peste pandemie în câțiva ani. Haideți să vedem acum ce s-a schimbat după apariția Covid-19 referitor la afaceri.

5 Schimbări aduse de pandemie în mediul afacerilor

  1. Se lucrează de acasă mai des – Citeam o poveste pe grupul antreprenorilor despre un programator care a cerut, după un interviu, un salariu net de 14 mii de lei dacă trebuie să se prezinte la birou sau 12 mii de lei dacă lucrează de acasă. În străinătate această situație nu este atât de ciudată, dar nu cred că în România am fi avut astfel de cerințe dacă nu apărea pandemia. Munca de acasă e un avantaj pentru mulți angajați, dar și pentru antreprenori. Pentru antreprenori sunt costurile mai reduse cu facturile, iar pentru angajați cel mai mare beneficiu este economisirea timpului. În orașele mai precum Timișoara, Cluj sau București pierzi în jur de 10-15 minute pentru fiecare kilometru parcurs până la birou (în orele de vârf). Dacă stai la 5 km de birou pierzi aproape 2 ore pe zi doar în trafic. Un dezavantaj uriaș produs de munca în regim de home office este lipsa comunicării. E mai dificil să comunici și să fii înțeles când lucrezi online.
  2. Întâlniri/Ședințe online – De câte ori ai participat la o întâlnire/ședință care nu a avut niciun rezultat, în afară de pierderea unei perioade mari de timp? În schimb, dacă ședința/întâlnirea este online, totul se schimbă. Aici am dat de păreri și pro, și contra. Avantajele ar fi că se economisește timp mult și ședința/întâlnirea se poate încheia cu mai multă lejeritate atunci când nu mai există interes. Dezavantajul principal este că nu vom putea compara niciodată comunicarea face-to-face cu comunicarea online. Când ai nevoie ca participanții să fie activi e mai dificil să le trezești interesul printr-o ședință online.
  3. Educația online prinde contur – Vorbim aici despre educație ca și business. Afacerile în educație devin tot mai populare prin o varietate de cursuri online, seminare online, dar și platforme dedicate educației antreprenoriale precum upriserz. Podcast-urile au câștigat concursul de popularitate în pandemie și au devenit parte din viețile oamenilor.
  4. A crescut productivitatea – Surprinzător, munca de acasă a crescut productivitatea în majoritatea firmelor. Cum? Teoretic, e mai greu să lucrezi de acasă din cauza distragerilor: copii, părinți, animale de companie, tv, playstation, etc. Dar, totuși, productivitatea a crescut. De ce?
    • Oamenii sunt mai odihniți. Fără timp pierdut în trafic, fără nervi și posibile accidente. Știm cu toții că în orașele aglomerate traficul devine o junglă. Lucrând de acasă, oamenii sunt mai odihniți și mai calmi, iar asta îi face mai productivi.
    • Concentrarea e mai mare. Atunci când lucrezi de acasă știi că în clipa în care ți-ai terminat treaba poți să închizi laptop-ul și să faci ce dorești. Iar asta reprezintă o sursă mare de motivație. În schimb, fie că nu ai nimic de făcut, fie că ai treabă cât pentru 2 săptămâni, trebuie să stai la birou până la ora 17. Angajații nu au nicio motivație să se concentreze pe ce au de făcut și aleg să se concentreze pe trecerea timpului.
    • Oamenii care lucrează de acasă sunt mai fericiți. În pauză poți face sport, poți găti, poți petrece timp cu familia. În schimb, în pauzele de la birou nu ai prea multe alegeri, iar munca te urmărește chiar și în pauza de masă.

Un studiu despre creșterea productivității produsă de regimul home office găsești aici.

5. Digitalizarea afacerilor

Cea mai importantă schimbare de după pandemie este deschiderea antreprenorilor români spre digitalizare. Un rol important la îndreptarea atenției spre digitalizare a avut-o și guvernul care a anunțat fondurile de digitalizare. Din păcate, fondurile de digitalizare nu s-au concretizat și nu există nicio informație oficială deocamdată. Sfatul nostru este să treceți peste ideea obținerii acestor fonduri, deoarece au trecut 13 luni de când acestea au fost anunțate și nu a fost lansat nici măcar un ghid consultativ.

Totuși, digitalizarea rămâne o prioritate. Ce este digitalizarea și cum te ajută poți afla din acest articol. Chiar dacă fondurile dedicate digitalizării nu au mai fost lansate, se oferă puncte extra pentru digitalizare pe alte măsuri de finanțare. Astfel, folosind aceste fonduri (submăsura 6.2, 6.4 pentru rural) se pot achiziționa atât echipamente cât și sisteme de business pentru digitalizarea afacerii.

Excel-ul nu mai este suficient. Excel-ul este un tool de business foarte bun, dar la un moment dat nu mai este suficient. Să ții informații vitale pentru afacerea ta în 30 de Excel-uri diferite e dificil, iar antreprenorii au realizat asta. Un sistem de business (ERP) centralizează toate informațiile despre contabilitate, comenzi, lead-uri, depozit, producție, transporturi, finanțe, active, mijloace fixe și orice informații mai are compania ta, într-un singur loc.

Cu sau fără ajutor, antreprenorii români trebuie să își îndrepte focusul tot mai mult spre digitalizare. Din statisticile noastre acest lucru chiar se întâmplă mai mult după pandemie, dar nu este suficient. Există companii la care facturile încă se fac de mână. La fel și avizele sau chitanțele. Există deja soluții complete de automatizare a acestui proces. La Superfood, unul dintre clienții noștri, am automatizat complet procesul de facturare. La Superfood se fac zeci de mii de comenzi în fiecare lună. Asta înseamnă zeci de mii de facturi. Asta ar însemna ca un număr mare de angajați să stea toată ziua să factureze și să trimită facturile pe e-mail la clienți și contabilitate. Cu sistemul implementat de Ascent toate aceste lucruri se întâmplă automat.

Experiența Ascent Soft

La Ascent Soft ne ocupăm cu digitalizarea afacerilor de peste 20 de ani. Am digitalizat sute de afaceri în această perioadă și continuăm să ne extindem lista de parteneri. Oferim soluții de digitalizare care se mulează pe procesele afacerii tale, indiferent cât de complexe sau unice ar fi acestea. Te ajutăm și cu planul de digitalizare și cu ajustarea unor procese de business pentru a rezona mai bine cu stilul de muncă digital.

Ce putem face pentru tine

Ascent Soft te ajută cu o analiză gratuită a afacerii tale și un plan de digitalizare. Mai departe vă vom prezenta soluțiile noastre pentru digitalizare și vă vom oferi un cont demo gratis pentru a putea testa dumneavoastră soluțiile Ascent. Tot ce trebuie să faceți este să ne contactați, iar de acolo ne ocupăm noi!

Share this post