Vrei să începi o afacere și nu ai idei? Ai venit unde trebuie! În acest articol vom prezenta 22 de idei de afaceri pentru anul 2022. De asemenea, vom vorbi și despre bugetul necesar pentru dezvoltarea acestor afaceri, dar și câteva sfaturi pentru a ne asigura că ai succes.
1. Agenție de Blockchain Development
Dacă vorbim despre viitor vorbim clar de tehnologie Blockchain. De multe ori ne gândim dacă știam să investim în ”Următoarea mare chestie” am fi fost milionari acum. 2022 este anul perfect pentru a începe o afacere în acest domeniu. Tot mai multe firme mari se dezvoltă sau chiar se mută pe blockchain. Fie că ne place sau nu, acesta e viitorul. Așa că ar fi mai bine să profităm de asta.
Conform Google trends, căutările pentru blockchain developers e restrâns în Europa, dar e crescut în SUA, Canada, India și UK. Aceasta ar fi șansa ta să deschizi printre primele firme de dezvoltare blockchain din Europa.
Buget: 30.000 – 1.000.000$. Această idee depinde mult de viteza de evoluție a pieței și de competiția existentă. Momentan există developeri independenți, dar nu prea există agenții care să ofere servicii complete pe partea aceasta. O oportunitate uriașă! Conform Triple A, 400 de mii de români dețin cryptomonede.
2. Producție Piese
Afacerile în producție pot oferi recompense foarte mari dacă sunt gândite bine și au oamenii potriviți. Producția încă aduce venituri mari, iar oportunități în acest domeniu sunt suficiente. România are tot mai puține firme pe domeniu, dar cele care există au profituri uriașe prin export. O oportunitate mare este creată de criza semiconductorilor care va mai continua o perioadă. O firmă care creează propriile cip-uri și le vinde sub propriul brand costă enorm: aproximativ 4 miliarde de dolari! O astfel de firmă este aproape imposibil de deschis din cauza capitalului uriaș necesar.
Totuși, foarte puține firme de producție fac produsul de la zero din cauza costurilor uriașe. Majoritatea firmelor de producție lucrează pe proiecte și se ocupă doar de anumite piese. O astfel de firmă poate fi foarte profitabilă, deoarece se poate lucra încontinuu pe diferite proiecte.
O astfel de firmă este și RAOL, care a înregistrat un profit de aproape 1,5 milioane de euro în 2020, conform Romanian-Companies. RAOL folosește soft-ul Ascent MRP pentru a gestiona eficient planificarea producției și comenzile de producție primite. Implementarea soft-ului Ascent MRP pentru Raol a durat 3 luni și a adus viteză + claritate în gestionarea producției.
Buget: 100.000 – 10.000.000 $. Această idee de afacere ține cont și de experiența dumneavoastră. Se pot produce piese IT, piese auto, etc.
3. Casă de Expediții/Firmă de transport
Aceste idei de afaceri nu sunt aruncate într-un articol după plăcerea noastră. Fiecare idee de aici reprezintă, de fapt, o oportunitate identificată în urma unei probleme cu care se confruntă România/Europa. A treia idee este, probabil, și cea mai aplicabilă. Această idee se poate transforma destul de ușor într-un business de succes.
Cred că toată lumea știe deja că Europa se află într-o criză a transporturilor. Această criză se va extinde și în 2022 și probabil și în 2023, până când vor fi destule afaceri și angajați în domeniu care să asigure transporturi line și rapide. Problema cu criza transporturilor reprezintă o oportunitate uriașă pentru toți antreprenorii. Prețurile vor continua să crească până când competiția va crește. Momentan, lipsesc în jur de 400 de mii de șoferi din cei necesari. O oportunitate uriașă!
De ce ai nevoie pentru a deschide o firmă de transport?
Pe scurt, ai nevoie de cel puțin un om în back-office, autoturisme de transport, șoferi + un soft TMS. Nu ai capital pentru mașini și șoferi? Poți începe o casă de expediții, să găsești oferte de transport și să le efectuezi prin colaboratori. Atunci ai avea nevoie de cel puțin un om în back-office + un soft TMS.
Buget: 5000$ – 250.000$. Poți începe cu foarte puțini bani dacă ai un soft TMS WEB potrivit! Un soft TMS îți permite să creezi comenzi de transport, să urmărești transporturile, să adaugi descărcări și încărcări, să setezi rute automatizate și multe, multe altele. Soft-ul este folosit de cele mai mari firme de transport din țară, precum World Media Trans, Corlan Trans, MVT Logistik, Fartud, Filip Spedition.
4. Distribuție materiale construcții
Două domenii au înflorit chiar și în pandemie: IT și Construcții. Despre construcții se vorbește mai rar, chiar dacă este un domeniu foarte profitabil. Poate există deja suficiente firme de construcții, dar domeniul e mare. Este suficient loc pentru producătorii și distribuitorii de materiale de construcții.
Dacă vii cu un produs mai rar întâlnit, dar foarte util, ai toate șansele la o afacere de succes. De exemplu, cei de la Ekobrick au venit cu un super produs: cărămizi Lego. Acum că totul este online, nici măcar nu ai nevoie de un magazin fizic. De fapt, nu ai nevoie nici măcar de depozit dacă producătorii cu care lucrezi sunt de acord să distribuie în stil Dropshipping.
Ai nevoie doar de câțiva producători (pe care îi poți găsi și online), un magazin online și un ERP pentru comenzi și gestiune. Cu ERP-ul te ajutăm noi, îți mai trebuie doar producători și un magazin online. Dacă vrei îți facem și magazinul online, cu ajutorul colaboratilor noștri, iar tu te ocupi doar de vândut.
Buget: 3000$ – 1.000.000$. Bugetul depinde de metoda aleasă. Prin dropshipping ai nevoie doar de magazinul online, un ERP prin care să ai evidența tuturor comenzilor + producători. Dacă vrei să devii producător sau distribuitor cu propriul depozit, investiția crește.
5. Agricultură – Producție
Agricultura este unul dintre cele mai bogate domenii din țară. România are mult teren perfect pentru agricultură, dar agricultura nu este încă la nivelul la care trebuie. De fapt, România este singura țară din UE care importă mai mult decât exportă. Legumele românești nu sunt bune? Fructele noastre nu sunt bune? Normal că sunt, deoarece străinii le apreciază. Trebuie să le apreciem și noi mai mult și să investim în agricultură.
Sincronizarea este potrivită. România oferă granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor agricole + APIA oferă sprijin pentru agricultori. Astfel, afacerile în agricultură au toate șansele de a reuși.
Buget: 5000$ – 1.000.000$. Din nou, investiția se poate face în funcție de capitalul de care dispuneți. O idee foarte bună este și o Pensiune Agroturistică,. Avem și un soft care te ajută cu gestionarea agriculturii.
6. Firmă de curățenie
Curățenia are o mulțime de beneficii, atât de sănătate, cât și asupra stării de spirit. Tot mai mulți oameni încep să apeleze la firme de curățenie pentru a se asigura că locuința lor este curată. Și chiar este de înțeles acest lucru. Curățenia durează câteva ore în weekend și nimeni nu prea vrea să-și petreacă weekend-ul făcând curat. Pentru o sumă de 200-300 RON tinerii cu venituri peste medie aleg să lase profesioniștii să-și facă treaba, iar ei să se bucure de weekend.
Buget: 2000$ – 10.000$. O firmă de curățenie se poate începe cu un buget mic. Problema principală la aceste afaceri este lipsa personalului.
Dacă găsești o echipă bună, poți presta multe alte servicii: curățenie canapele, curățenie scară de bloc, curățenie birouri, etc.
7. Platformă servicii
Ți s-a întâmplat vreodată să ai nevoie de un profesionist să rezolve o problemă? Ți s-a întâmplat vreodată să nu găsești și să te apuci să suni prieteni pentru a primi recomandări? Probabil că da! E greu să găsești profesioniști să rezolve probleme urgente, deoarece profesioniștii sunt, de obicei, ocupați. Ar fi extrem de util să găsești toți profesioniștii pe o platformă. Să aibă recenzii reale, numărul de servicii prestate, detalii despre prețuri, program de lucru, etc.
O astfel de platformă este necesară pentru România și ar putea avea rezultate uriașe. Toată lumea are nevoie constantă de serviciile acestor profesioniști, iar cu o astfel de platformă toată lumea ar avea de câștigat.
Buget: 50.000$ – 1.000.000$ – O astfel de platformă necesită o infrastructură foarte bună, găzduire de calitate și foarte mult marketing. De aceea și bugetul foarte mare. Rezultatele pot fi pe măsură.
8. Distribuitor ”Energie Verde”
Vedem că prețurile la energie continuă să crească, iar această problemă ascunde o nouă oportunitate. Panoruile fotovoltaice (solare) sunt tot mai căutate. Lumea se îndreaptă spre energia verde și se investește tot mai mult în acest domeniu. Acum este momentul să începem o afacere în acest domeniu. Ideal, producător de energie verde. O astfel de afacere ar schimba lumea în bine și ar genera profituri uriașe, dar investiția inițială e uriașă. În schimb, poți deveni distribuitor de echipamente cu servicii complete de instalare și instruire pentru clienți. Tot mai multe firme caută să scape de costurile uriașe ale consumului de energie, iar statul oferă fonduri pentru trecerea la energie verde (Vezi aici fondurile de pe submăsura 4.1.1)
Buget: 100.000 – 2.000.000$. Poate chiar mai mult. Depinde de tipul afacerii. Totuși, acesta este unul dintre domeniile care vor exploda în următorii ani. Nu trebuie să fie neapărat cu panouri solare. Există tot mai multe aparate care produc energie verde și metode de a transforma resursele naturii în energie verde.
9. Studio de înregistrări
Următoarele Idei de afaceri vor fi postate în următoarele zile.
YouTube a devenit extrem de popular în România și tot mai mulți oameni încearcă acum să înceapă o carieră în muzică. Muzica de calitate necesită echipament de calitate, iar studiourile de muzică sunt relativ puține în România.
Buget: 40.000$ – 1.000.000$ Un studio profesional de înregistrări costă în jur de 40.000$, dar poți începe cu ceva mai mic. Este un moment bun pentru a intra în acest domeniu, deoarece există cerere, iar oferta e relativ scăzută.
10. Studio Video
Tot din partea YouTube, dar nu numai, apare o oportunitate nouă: Studio video pentru vloggeri, influenceri, tik-tokeri și orice alte persoane populare pe rețelele de socializare. Tot mai mulți oameni încep activități în mediul online, iar o problemă comună pentru aceste persoane este spațiul de filmare, deoarece nu toată lumea are o încăpere disponibilă pentru așa ceva + lipsa echipamentului: cameră de filmat, lumini, microfoane, etc. Un astfel de studio cu 1,2,3 camere disponibile ar putea genera un profit destul de mare. Dacă ai deja spațiul, mai trebuie doar să creezi studio-ul.
Buget: 10.000$ – 100.000$
În funcție de mărimea acestuia, numărul de camere, aparatură, etc. poți ajunge cu costurile până la 100 de mii de dolari. Recomandarea noastră ar fi trei camere diferite: Una pentru podcast, una pentru vlogging și una pentru influenceri (CU un design cât mai special și mai atrăgător). Camerele închiriate separat, pe oră. Veniturile pot ajunge destul de sus, iar efortul necesar pentru întreținerea acestei afaceri este destul de mic.
Idei de afaceri cu bani puțini pentru 2022
Pentru persoanele aflate la începutul carierei antreprenoriale este destul de dificil să investească o sumă mai mare de bani într-o simplă idee. Atât din punct de vedere emoțional, cât și profesional, e dificil să investești o sumă mare de bani la început. De aceea, următoarele 10 idei de afaceri sunt cu bani puțini. Idei de afaceri cu un buget redus, dar cu o șansă mare de profitabilitate în 2022.
11. Designer Interior
La ideea 4 am explicat că se contruiește foarte mult în România și va continua să se construiască și în următorii ani. O idee foarte bună de afaceri pentru cei cu buget mic este designul interior. Apartamentele, casele și sediurile de firme care se construiesc au nevoie și de un designer. Da, este adevărat, mulți proprietari vor să-și facă propriul design și ajung să aibă stâlpi în mijlocul casei sau toalete cu priveliște spre vecini.
Buget: 0$ – 5000$ – Da, e genul de afacere pe care o poți începe gratuit. Prin recomandări din partea prietenilor și servicii oferite la discount în perioada de început, poți începe o astfel de afacere cu cheltuieli aproape de zero. Desigur, asta înseamnă că deja ai experiență ca și designer sau că ai urmat măcar câteva cursuri de pregătire.
12. Planificator de vacanțe
Românii iubesc să călătorească! Majoritatea românilor aleg variantele cele mai sigure: În țară, sau în același loc în care au mai fost. Motivul? Nu prea au timp și chef să planifice o vacanță complexă într-un loc în care nu au mai fost. E înfricoșător să faci ceva nou. Dar e și entuziasmant în același timp. Dacă cineva s-ar ocupa de toate detaliile tehnice și problemele care pot apărea, probabil mai mulți români ar încerca și alte destinații.
Buget: 0 – 5000$ – Ai nevoie doar de o listă de servicii, un site web și promovare. Această idee are toate șansele de a reuși, iar bugetul poate fi chiar și 0!
13. Creator de conținut
Există prea mulți creatori de conținut? Poate… Există prea mulți creatori de conținut de calitate? Absolut deloc! Sunt foarte puțini creatori de conținut de încredere în România, iar asta este o oportunitate. Dacă ai informații de calitate de oferit, fă-o! Printr-un blog, un canal de YouTube sau o pagină pe o rețea de socializare.
Da, și asta e o afacere! E o afacere pentru cei care o tratează ca pe o afacere.
Buget: 0 – 5000$. Poți începe cu ce ai sau poți investi în echipament pentru filmat, înregitsrat, laptop, etc.
Sfat: Folosește platforme precum 2Performant sau Profitshare pentru a câștiga bani prin afiliere.
14. Distribuitor produse românești
Sunt mulți fermieri și producători de produse românești care nu au cunoștințe despre vânzări. Au produse de calitate, precum miere, lapte, brânză, carne, etc., dar nu știu cum să le comercializeze. Dacă vânzările sunt punctul tău forte, poți căuta astfel de persoane de la care să cumperi produsele și să le vinzi restaurantelor, pensiunilor și magazinelor din zona ta.
Buget: 1000 $ – 5000 $. Poate creezi și un brand propriu, iar toate produsele de la producători le treci sub propriul brand. Un magazin online cu aceste produse ar prinde foarte bine. E o oportunitate mare aici și profitul poate fi uriaș!
15. Amazon Publisher
Știai că poți crea cărți pe Amazon pe care să le vinzi fără să faci nimic? În afară de a le scrie, desigur. Tu scrii cartea, creezi conținutul și Amazon se ocupă de printare, vânzare și transport. Este extrem de simplu, rapid și poți face o super afacere din asta.
Cu puțină reclamă, imaginație și multe cuvinte scrise, poți vinde mii de cărți lunar și să faci un profit chiar frumos!
Buget: 1000$ – 5000$. Trebuie niște bani pentru promovare. Ai nevoie și de o copertă atrăgătoare. Poți găsi freelanceri pe Fiverr care să îți creeze coperta începând cu prețul de 5$. Promovare și mult curaj! Începe aici.
Urmează încă 7 idei de afaceri bonus pe blog-ul Ascent. Fii la curent cu tot ce se întâmplă și abonează-te la newsletter pentru a nu rata niciun articol sau update.
Concluzie Idei de afaceri 2022
Anul 2022 pare a fi anul în care pandemia de Covid19 dispare și mediul antreprenorial continuă dezvoltarea din 2019. Totuși, se nasc nevoi noi și oportunități noi. Mediul antreprenorial se schimbă mereu, trendurile se schimbă mereu, de aceea trebuie să te gândești mereu dacă există cerere pentru ideea ta. Toate ideile au fost scrise după o perioadă de research a pieței. Mult succes în acest an!
Dacă aveți nevoie de un ERP sau un soft pentru digitalizarea afacerii apelați cu încredere la Ascent Soft.